Tore Renberg, forfatter av «Kompani Orheim»

«Kompani Orheim» er boken hele Rogaland skal lese i 2018. Rundt 30.000 eksemplarer skal deles ut gratis til fylkets innbyggere i løpet av høsten. Bibliotekene står for selve utdelingen, med oppstart lørdag 15. september.

«Kompani Orheim» er et følelsesladd portrett av familien til Jarle Klepp, og er en roman som både beveger og underholder på samme tid. Hovedvekten av handlingen legges til Jarles ungdomstid i Stavanger på 80-tallet og maler frem et bylandskap som leseren kan kjenne seg igjen i, enten det er Madla, Mosvannet, Byhaugen, Siddishallen, Gosen ungdomsskole eller mange av de andre stedene som beskrives eller omtales.  Jarles ungdomstid preges av (musikk)forelskelse, vennskap med den fandenivoldske Helge Ombo og den lange skyggen som farens alkoholmisbruk kaster over familien. «Kompani Orheim» er andre bok i serien på fem bøker om Jarle Klepp. Tore Renberg ble nominert til Brageprisen og Ungdommens kritikerpris for boken.

– Hele Rogaland leser er et sjenerøst og viktig tiltak, jeg er stolt og glad for at min fortelling om en familie som gjorde så godt de kunne er valgt som årets bok, sier Tore Renberg.

Tore Renberg (f. 1972) debuterte i 1995 og har skrevet en rekke bøker som blir lest av et stort publikum både i Norge og utlandet, særlig Teksas-serien og romanene om Jarle Klepp. Renberg har blant annet mottatt Bokhandlerprisen og P2-lytternes romanpris.

Hele Rogaland leser fyller ti år

Hele Rogaland leser har siden oppstarten delt ut over 350.000 bøker til innbyggerne i fylket. Målet med prosjektet er å gi befolkningen i Rogaland en felles leseopplevelse og øke interessen for litteratur. Prosjektet begynte som Hele byen leser i Stavanger i kulturhovedstadsåret 2008 og ble utvidet i 2010 til å gjelde hele fylket. I 2018 feirer prosjektet tiårsjubileum og markerer røttene sine ved å dele ut bøker av Tore Renberg, en av de mest kjente forfatterne fra Stavanger. Rogaland fylkeskommune har prosjektansvaret og dekker bokinnkjøpet.

– Vi er stolte over å stå bak en langvarig satsing på litteraturprosjektet Hele Rogaland leser, sier Anja Berggård Endresen, leder for Regional- og kulturvalget i Rogaland fylkeskommune.

Stavanger kommune og LO Rogaland støtter også årets prosjekt økonomisk.

Denne artikkelen er henta frå Rogaland fylkesbibliotek